Je kent het vast wel: op vakantie kom je op de meest schilderachtige plekken. Het liefst zou je meteen je veldezel neerzetten en aan de slag gaan. Maar die veldezel staat thuis en het reisgezelschap wacht niet. Met Schilderavontuur staat juist dat schilderen centraal. De benodigde materialen zijn wél aanwezig. Het hele gezelschap gaat aan de slag. Inspirerend!

Het team

Organisator en schildercoach

Bastiaan Berends

Bastiaan is de organisator achter Schilderavontuur. Van jongs af aan is hij al veel bezig met tekenen en schilderen, altijd figuratief. Hoewel de sfeer in de loop van de jaren steeds impressionistischer wordt blijft het handschrift herkenbaar. Bastiaan is een actief lid van Kunstlijn Lunteren, een kunstenaarsgezelschap dat gezamenlijk tenstoonstellingen- en jaarlijks een atelierroute organiseert. Vanaf 1998 is Bastiaan als ondernemer actief geweest in verschillende creatieve bedrijven.

In 2016 organiseert Bastiaan met een aantal vrijwilligers een serie schilderlessen voor overwegend Syrische vluchtelingen. Het schilderen levert voor deze mensen meer op dan een schilderij. Het schilderen zelf, het geconcentreerd bezig zijn, de kwetsbaarheid tijdens bespreking van het gemaakte werk en de voorzichtige trots brengen de deelnemers (tijdelijk) in een totaal andere stemming. Het is deze metamorphose die Bastiaan ook bij zichzelf en zijn medecursisten ontwaard en die het schilderen én het lesgeven tot zo’n plezierige bezigheid maken.

Meer informatie: bastiaanberends.nl

Bergwandelgids

Jan Hendrik Codee

Jan Hendrik is een doorwinterd bergwandelaar/bergsporter en heeft al veel berghuttentochten in diverse zwaartes gemaakt. Routes in Noord-Italië zoals het Ortler massief, Dolomieten, Tirol en het prachtige Berner Oberland in Zwitserland. Tochten in vele varianten variërend van lichte- tot lange zware tochten op grote hoogte.

“Ik vind het leuk om anderen deze prachtige bergen te laten zien. De bergen zijn altijd weer anders met het snel wisselende weer. Dat brengt een dynamiek met zich mee. De gezellige avonden in de sfeervolle hutten waar je met elkaar de tocht van die dag viert. De rust die je ervaart in de bergen ver weg van de dagelijkse drukte. Het is een mooie combinatie dat je indrukwekkende plekken schildert. Zodat je nog beter de bergen ziet.”

Jan Hendrik Codee

Schilderdocent

Jan Bouwsema

Jan Bouwsema ( 1963 ) heeft zijn opleiding gehad aan de Hogeschool voor de kunsten, faculteit beeldende vorming te Amsterdam. Naast zijn werk als vrij schilder is hij ook werkzaam als docent beeldende vakken op een middelbare school.

De schilderijen met als voorstelling bloemen, dieren, interieurs en landschappen in losse toetsen geschilderd, zijn een wisselwerking tussen vlakken en lijnen. Waarbij de kijker voortdurend nieuwe vormen en kleuren ontdekt. De kleuren zijn in verschillende lagen opgebracht, waarbij het geheel een bepaalde transparantie en zachtheid krijgt. Zo probeert Jan de beschouwer mee te slepen in de sfeer van het schilderij. Hij gaat uit van de direct waarneembare omgeving, maar wil haar niet kopiëren. Met behulp van de beeldende middelen zoals kleur, vorm, lijn en compositie probeert hij een evenwicht te zoeken tussen abstractie en figuratie.

Meer informatie: bouwsema-roelofs.nl

Schilderdocent

Hans Versfelt

Hans Verfelt is een van de bekendste plein air schilders van Nederland. Op een doordeweekse dag trekt hij er met zijn schildersspullen op uit om ergens in ons prachtige land ‘naar de waarneming’ te schilderen. De prachtig Hollandse polderlandschappen, het boerenland, taferelen aan zee of in de stad. Inspiratie is overal.
“Ter plekke schilderen is geweldig; al je zintuigen worden geprikkeld. Ik schilder de wereld altijd zoals deze nu is en dompel mij onder in het onderwerp: wat en wie zie, ruik, voel en hoor ik? Die waarnemingen breng ik over in het schilderij. Zo ontstaat een impressionistische weergave van een tijdsbeeld.”

Meer informatie: hansversfelt.nl