de uitdaging van 2021

BESCHILDERING VAN EEN MUSELAAR

Eind 2020 kreeg ik de vraag om een deksel te beschilderen van een muselaar. Een prachtige uitdaging. Het instrument is gemaakt door Henk Bahlman, die echt veel werk heeft gemaakt van de detaillering van het instrument. Het maken van zo'n klassieke beschildering was voor mij een primeur. Maar wel eentje waar ik veel plezier aan heb beleefd.


oefening baart kunst

Kerkdienstpica's

Een kerkdienst in gereformeerde stijl biedt veel gelegenheid tot snelle studies. Luisteren en tekenen gaan prima samen. Dat had ik tijdens de middelbare school al ontdekt. De moeilijkheidsgraad wordt vaak bepaald door de beweeglijkheid van het onderwerp. Vaak de predikant, maar soms ook de luisteraar.

acrylverf op paneel

Rode kers

Maandagavond schilder ik bij Jan Bouwsema. Voor mij is het doel van die avonden om ontspannen te kunnen schilderen. En al schilderend me verder te trainen in de vaardigheid van het maken van een goed schilderij. Op zo’n avond ontstond dit schilderij van een kers. Ik wil de sappigheid van de kers bijna tastbaar maken op het platte vlak. Zonder dat er een dichtgesmeerd geheel ontstaat. Het moet wel een schilderij blijven.

Bekijk schilderij

Rode Kers

warm versus koud

Winterlandschap

Hoewel het Lunterse buurtbos zich op een paar honderd meters afstand bevindt, is dit schilderij gemaakt in het atelier. De winter van 2021/2022 heeft geen mooie sneeuwlandschappen opgeleverd om eens lekker a pleinair te gaan schilderen. Ik heb in dit tafereel gezocht naar een echte winterse sfeer in het bos. Naar aanleiding van een bestaand schilderij. Die gewenste sfeer ontstaat vooral door de spanning tussen warme en koude tinten.

Schilderijen

Winterlandschap

in lijn met de traditie

Meisje in Kimono

Het is vooral Breitner die bekend is geworden met een serie prachtige schilderijen met als thema ‘meisje in kimono’. Maar Breitner is zeker niet de enige meisjes-in-kimono-schilder. Veel impressionisten hebben zich gewaagd aan de japanse kamerjassen, al dan niet om de schouders van een vrouwelijk model. Ook ik heb al verschillende schilderijen gemaakt met dit thema. Opvallend genoeg zijn al deze schilderijen verkocht. Voor dit schilderij staat Anniek Bouwsema, de dochter van Jan, model.

Schilderijen

Meisje In Kimono

warm versus koud

Lev Nicolayevich Tolstoy

Eind 20216 had het Drents Museum een boeiende expositie van de Peredvishniki, een groep kunstenaars die de Russische kunstwereld aan het einde van de 19de eeuw op zijn kop zette. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk, kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst. Ik was erg onder de indruk van het prachtige werk. Regelmatig ik pak de catalogus van de tentoonstelling erbij om me te laten inspireren. Dit schilderij is gebaseerd op een schilderij van Ilja Repin.

Schilderijen

Lev Nicolayevich Tolstoy

Kruisafneming van Jezus

En zie, daar was een man van wie de naam Jozef was, een raadsheer, een goed en rechtvaardig man. Deze had niet ingestemd met hun voornemen en handelwijze. Hij kwam uit Arimathea, een stad van de Joden, en verwachtte ook zelf het Koninkrijk van God.

Deze ging naar Pilatus en vroeg om het lichaam van Jezus. En toen hij het van het kruis afgenomen had, wikkelde hij het in fijn linnen en legde het in een graf dat in een rots uitgehouwen was, waarin nog nooit iemand gelegd was.
– Lukas 23 : 50 – 53